Ogórki według tego przepisu są chrupiące, smakują jak lekko solone. Można je podawać jako samodzielną przekąskę lub dodawać do ulubionych sałatek zimą. Pamiętaj, że ogórki będą w pełni gotowe do spożycia za miesiąc!
Składniki
- ogórki - 3 kg
- czosnek - 4 ząbki
- liść laurowy - 4 szt.
- pietruszka - 6 gałązki
- koperek - 6 gałązki
- liście wiśni - 6 szt.
- czarny pieprz (groszek) – 20 szt.
- ziele angielskie (groszek) – 4 szt.
- ocet (9%) – 120 ml
- sól - 100 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz ogórki i zioła, lekko osusz.
Na dnie wstępnie wysterylizowanych słoików umieść gałązki koperku i pietruszki, liście wiśni, liść laurowy, oba rodzaje pieprzu i obrane ząbki czosnku.
Napełnij słoiki ogórkami do góry, dobrze ubijając.
Zagotuj wodę i zalej ogórki w słoikach wrzącą wodą. Przykryj słoiki sterylnymi pokrywkami i pozostaw do podgrzania na 10-15 minut.
Następnie odcedź słoiki do rondla, dodaj sól i zagotuj solankę na dużym ogniu.
Wprowadź ocet, wymieszaj i zdejmij marynatę z ognia.
Wlej ogórki do słoików wrzącą marynatą. Natychmiast zwiń słoiki, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.