Aby przy minimalnym wysiłku przygotować jednorodny dżem z pigwy-użyj maszynki do mięsa. Nie musisz niczego ciąć i pocierać ręcznie, co jest świetną oszczędnością czasu. W razie potrzeby możesz dwukrotnie przepuścić obrabiany przedmiot przez kratkę.
Składniki
- pigwa - 1 kg
- cukier - 500 g
- woda - 0.5 szklanki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Podnieś dojrzałe owoce pigwy, Usuń środki i przepuść je przez maszynę do mięsa wraz ze skórką.
Dodaj wodę, zagotuj i gotuj dżem przez pół godziny na małym ogniu.
Dodaj cukier, gotuj do rozpuszczenia i gotuj przez kolejne 20 minut.
Pozwól obrabianemu przedmiotowi ostygnąć i ponownie zagotuj. Gotuj przez kolejne 20 minut.
Powtórz poprzedni krok i zwiń gorący dżem do sterylnych słoików.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy