Makrela to rodzaj ryby, którą częściej bierzemy w całości, a nie jako filet. W związku z tym należy to wziąć pod uwagę przy jego przygotowaniu. Mówię Ci, jak upiec go w piekarniku w całości – całą tuszą z głową i ogonem. Okazuje się bardzo smaczny i skuteczny!
Składniki
- makrela - 2 tusze
- cytryna - 1 rzecz
- czosnek - 4 ząbki
- koperek - 0.5 pęczek
- mielony czarny pieprz - 2 szczypta
- suszone chili - 1 szczypta
- sól morska - 1 łyżeczka
- papryka - 1 łyżeczka
- mielona kolendra - 0.5 łyżeczka
- oliwa z oliwek - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Całkowicie wypatrosz i wypłucz makrelę. Wykonaj płytkie nacięcia na górze.
Natrzyj rybę olejem i posyp wszystkie przyprawy.
Drobno posiekaj koperek z czosnkiem i włóż do ryby.
Włóż plasterki cytryny do nacięć na skórze.
Piecz makrele w piekarniku przez 30 minut w 190 stopniach pod folią i kolejne 10 minut bez.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy