dania główne 01.12.2022

makrela w piekarniku w całości

1 godz. 0 min.
4 porcje
Makrela w piekarniku w całości
0

Makrela to rodzaj ryby, którą częściej bierzemy w całości, a nie jako filet. W związku z tym należy to wziąć pod uwagę przy jego przygotowaniu. Mówię Ci, jak upiec go w piekarniku w całości – całą tuszą z głową i ogonem. Okazuje się bardzo smaczny i skuteczny!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Całkowicie wypatrosz i wypłucz makrelę. Wykonaj płytkie nacięcia na górze.

Makrela w piekarniku w całości: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Natrzyj rybę olejem i posyp wszystkie przyprawy.

Makrela w piekarniku w całości: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Drobno posiekaj koperek z czosnkiem i włóż do ryby.

Makrela w piekarniku w całości: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Włóż plasterki cytryny do nacięć na skórze.

Makrela w piekarniku w całości: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Piecz makrele w piekarniku przez 30 minut w 190 stopniach pod folią i kolejne 10 minut bez.

Makrela w piekarniku w całości: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Zdjęcie: Julia Zubkova

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy