W mojej rodzinie pieczone żeberka są po prostu uwielbiane, więc trzeba je często gotować. Niedawno wypróbowałem przepis z cebulą w proszku i przyprawami. Okazało się bardzo aromatyczne i smaczne. Spróbuj, spodoba ci się też!
Składniki
na żeberka:
- żeberka wieprzowe - 1,5 kg
- liść laurowy - 2 kawałki
- gałka muszkatołowa - 2 art.
- mielona kolendra - 1 art.
- sól (duży) – 1 art.
do sosu:
- cebula w proszku (ze zjeżdżalnią) – 1 łyżeczka
- sos sojowy - 2 art.
- miód - 1 art.
- sos pomidorowy - 100 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz żeberka wieprzowe, osusz ręcznikiem papierowym i obierz z folii.
Dokładnie przetrzyj żebra solą, liściem laurowym, mieloną kolendrą i gałką muszkatołową.
Ułóż żeberka na ruszcie grillowym i piecz przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Pamiętaj, aby umieścić blachę do pieczenia pod spodem, ponieważ tłuszcz kapie z żeber.
Wymieszaj sosy sojowe i pomidorowe, cebulę w proszku, miód.
Posmaruj żeberka sosem i kontynuuj gotowanie przez kolejne 20 minut. Po wyłączeniu pozostaw naczynie na 15-20 minut w piekarniku.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy