dania główne 24.01.2023

kotlety z indyka z ananasem i serem w piekarniku

50 min
5 porcji
Kotlety z indyka z ananasem i serem w piekarniku
0

Co można zrobić z fileta z indyka? Oczywiście soczyste kotlety. Istnieje wiele opcji, ale najbardziej podoba mi się ananas i ser. Po pierwsze, ponieważ jest to bardzo proste. Po drugie, pieczone danie jest zawsze zdrowsze niż smażone.

Składniki

  • Indyk (filet) – 500 g
  • ser (solidny) – 150 g
  • ananas (puszka) – 200 g
  • majonez - 80 ml
  • Olej roślinny - 1 art.
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • sól - do smaku

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój indyka na talerze o grubości około 1,5 centymetra.

Kotlety z indyka z ananasem i serem w piekarniku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Zawiń każdy kawałek w folię spożywczą i uderz młotkiem po obu stronach.

Kotlety z indyka z ananasem i serem w piekarniku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Kotlety ułożyć na talerzu, doprawić solą, pieprzem i odstawić na 20 minut.

Kotlety z indyka z ananasem i serem w piekarniku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Zetrzyj twardy ser.

Kotlety z indyka z ananasem i serem w piekarniku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia, posmaruj masłem i ułóż kotlety.

Kotlety z indyka z ananasem i serem w piekarniku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Posmaruj majonezem, ułóż ananasy i posyp serem.

Kotlety z indyka z ananasem i serem w piekarniku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Przykryj folią i piecz przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Kotlety z indyka z ananasem i serem w piekarniku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 7

Zdejmij folię i zrumień kotlety przez kolejne 5-7 minut.

Kotlety z indyka z ananasem i serem w piekarniku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 8

Zdjęcie: Julia Zubkova

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy