Smażonych potraw nie można nazwać zdrowymi, wręcz przeciwnie. Dlatego staram się gotować więcej w piekarniku. Na przykład kotlety teraz tylko pieczę. Jak się okazało, jest to nie tylko smaczniejsze, ale także łatwiejsze. Opowiadam mój ulubiony przepis!
Składniki
- filet z kurczaka - 500 g
- pomidory (średnie) – 3 kawałki
- ser (solidny) – 150 g
- majonez - 3 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój pomidory w plasterki, zetrzyj ser.
Pokrój filet z kurczaka na talerze o grubości 1,5-2 centymetrów.
Zawiń każdy kawałek w folię spożywczą i uderz młotkiem po obu stronach.
Kotlety ułożyć na wyłożonej folią blasze do pieczenia, doprawić solą i pieprzem.
Posmaruj majonezem, ułóż pomidory i grubo posyp kotlety serem.
Przykryj folią i piecz przez 20 minut w piekarniku o temperaturze 200 stopni.
Ostrożnie zdejmij folię i zrumień kotlety przez kolejne 5 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy