Kontynuując rozmowę o pikantnych przekąskach, spieszę się, aby podzielić się z Tobą koreańskim przepisem na buraki. Możesz go ugotować z różnymi dodatkami, ale najbardziej lubię go z marchewką i kiełkami fasoli mung. Gotowe danie należy posypać sezamem, posiekanymi ziołami lub orzeszkami ziemnymi.
Składniki
- buraki - 300 g
- marchew - 150 g
- cebula - 2 kawałki
- czosnek - 2 ząbki
- kiełki (Masza) – 10 g
- ocet - 1 art.
- Olej roślinny - 3 art.
- chmiel-suneli - 0,5 CZ. l.
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- cukier - 1 CZ. l.
- sól - 0,5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posiekaj buraki, marchewkę, obraną cebulę i czosnek.
Ułóż blaty na rozgrzanej patelni z olejem i smaż przez 1-2 minuty. Zielenie powinny ciemnieć i stać się bardziej miękkie.
Wymieszaj wszystkie półfabrykaty w misce, dodaj kiełki, ocet, przyprawy, cukier i sól. Wymieszaj, przykryj i wstaw do lodówki na kilka godzin.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy