przekąski 29.06.2023

galaretka z kurczaka bez żelatyny

2 godz. 50 min.
10 porcji
Galaretka z kurczaka bez żelatyny
olyasolodenko, stock.adobe.com
0

Istnieje pewien "sekretny składnik", dzięki któremu galaretkę z kurczaka można gotować bez żelatyny. Nie będę ciągnąć intrygi i od razu powiem, że mówimy o kurzych łapkach. Mają dużo tkanki chrzęstnej, więc bulion jest bogaty i szybko twardnieje.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój kurczaka na duże kawałki, dokładnie opłucz i włóż do rondla.

Dodaj przygotowane łapy, napełnij zimną wodą i odłóż na bok na 4 godziny.

Odcedź i dobrze spłucz.

Wlej świeżą wodę do garnka, dodaj przyprawy i gotuj przez 2 godziny na małym ogniu.

Dodaj obraną marchewkę, cebulę i gotuj przez kolejne 40 minut.

Wyjmij warzywa, kurczaka i udka na talerz, ostudź.

Oddziel mięso od kości, posiekaj i ułóż w przygotowanych kokilkach.

Wyrzuć cebulę, pokrój marchewki na małe kawałki i dodaj do foremek do mięsa.

Odcedź pozostały bulion, dodaj sól i gotuj przez 1 minutę.

Wlej bulion do kokilek z mięsem i wstaw do chłodnego miejsca na 6 godzin.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy