Istnieje pewien "sekretny składnik", dzięki któremu galaretkę z kurczaka można gotować bez żelatyny. Nie będę ciągnąć intrygi i od razu powiem, że mówimy o kurzych łapkach. Mają dużo tkanki chrzęstnej, więc bulion jest bogaty i szybko twardnieje.
Składniki
- kurczak (2-2, 5 kg) – 1 tusza
- udka z kurczaka - 400 g
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 2 kawałki
- liść laurowy - 3 kawałki
- czarny pieprz - 4 groszek
- ziele angielskie - 2 groszek
- sól - 2 CZ. l.
- woda - 3 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój kurczaka na duże kawałki, dokładnie opłucz i włóż do rondla.
Dodaj przygotowane łapy, napełnij zimną wodą i odłóż na bok na 4 godziny.
Odcedź i dobrze spłucz.
Wlej świeżą wodę do garnka, dodaj przyprawy i gotuj przez 2 godziny na małym ogniu.
Dodaj obraną marchewkę, cebulę i gotuj przez kolejne 40 minut.
Wyjmij warzywa, kurczaka i udka na talerz, ostudź.
Oddziel mięso od kości, posiekaj i ułóż w przygotowanych kokilkach.
Wyrzuć cebulę, pokrój marchewki na małe kawałki i dodaj do foremek do mięsa.
Odcedź pozostały bulion, dodaj sól i gotuj przez 1 minutę.
Wlej bulion do kokilek z mięsem i wstaw do chłodnego miejsca na 6 godzin.