przekąski 22.01.2022

Terrina wieprzowa, buraczana i Chrzanowa

4 godz. 0 min.
4 porcje
Terrina z wieprzowiny, buraków i chrzanu
zoryanchik, stock.adobe.com
0

Terrine to coś pomiędzy pasztetem a zapiekanką. Proponuję spróbować takiej francusko-Rosyjskiej fuzji z wieprzowiną, burakami i chrzanem. A jeśli dodasz Zielenie i pikle, po prostu nie możesz się oderwać.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Piecz buraki do miękkości, w zależności od ich wielkości. Zetrzyj na drobnej tarce.

Napełnij golonkę zimną wodą, zagotuj i gotuj przez 10 minut.

Odcedź bulion, ponownie zalej zimną wodą i gotuj 2.5 godziny do miękkości. Pół godziny przed końcem gotowania dodaj wszystkie przyprawy i sól.

Drobno posiekaj warzywa, kapary i korniszony. Zetrzyj chrzan.

Rozłóż golonkę na włókna lub drobno posiekaj i wymieszaj z burakami i resztą składników. Dodaj więcej przypraw do smaku.

Zalej żelatynę 35 ml wody i pozostaw do spęcznienia.

Zagotuj 500 ml bulionu o połowę, wymieszaj z żelatyną i pozwól jej nieco ostygnąć.

Przykryj formę terrine folią i napełnij mieszanką mięsną. Przykryj wszystko bulionem i wykonaj kilka nakłuć nożem.

Przykryj terrinę folią na wierzchu, dociśnij prasą mniej więcej taką samą wagę jak samo naczynie i pozostaw na noc w lodówce.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy