Nie wiem jak u Ciebie, ale w mojej rodzinie każdy dżem w zimnych porach roku odlatuje w puszkach. Nie tak dawno temu nauczyłem się niesamowitego przepisu na dżem z winogron Isabella, który dojrzewa tak bardzo w kraju, że grzechem jest nie przygotowywać go na przyszłość. Podzielę się z Tobą przepisem.
Składniki
- Winogrona (odmiany Isabella) – 2 kg
- woda - 500 ml
- cukier - 1 kg
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przygotuj syrop: w misce do gotowania połącz wodę i cukier, dobrze wymieszaj. Na dużym ogniu zagotuj syrop, zmniejsz ogień i gotuj, mieszając, przez 10 minut.
Oddziel winogrona od pęczków, opłucz, a następnie lekko osusz.
Włóż suszone jagody do miski z wrzącym syropem, wymieszaj, zagotuj, a następnie zdejmij z ognia i pozostaw do zaparzenia na 5-6 godzin, a najlepiej na noc.
Po określonym czasie ponownie włóż dżem do ognia, ponownie zagotuj i gotuj przez 5 minut na małym ogniu. Nie zapomnij usunąć powstałej piany. Pozostaw na kolejne 5-6 godzin.
Ponownie gotuj dżem przez 5 minut i możesz wlać do wcześniej wysterylizowanych słoików.
Wskazówka dla tych, którzy lubią grubszy dżem: po trzykrotnym ugotowaniu można wyjąć jagody z miski łyżką cedzakową i zagotować syrop do pożądanej konsystencji. Następnie włóż jagody do miski z syropem, ponownie zagotuj dżem dla niezawodności i wlej na gorąco do słoików.
Podawaj dżem winogronowy do świeżo parzonej herbaty ziołowej z naleśnikami, naleśnikami, twarogiem lub sernikami.