dżem winogronowy Isabella z pestkami

13 godz. 0 min.
3 porcje
Dżem z winogron Izabela z pestkami
Alesia Berlezova, stock.adobe.com
0

Nie wiem jak u Ciebie, ale w mojej rodzinie każdy dżem w zimnych porach roku odlatuje w puszkach. Nie tak dawno temu nauczyłem się niesamowitego przepisu na dżem z winogron Isabella, który dojrzewa tak bardzo w kraju, że grzechem jest nie przygotowywać go na przyszłość. Podzielę się z Tobą przepisem.

Składniki

  • Winogrona (odmiany Isabella) – 2 kg
  • woda - 500 ml
  • cukier - 1 kg

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przygotuj syrop: w misce do gotowania połącz wodę i cukier, dobrze wymieszaj. Na dużym ogniu zagotuj syrop, zmniejsz ogień i gotuj, mieszając, przez 10 minut.

Oddziel winogrona od pęczków, opłucz, a następnie lekko osusz.

Włóż suszone jagody do miski z wrzącym syropem, wymieszaj, zagotuj, a następnie zdejmij z ognia i pozostaw do zaparzenia na 5-6 godzin, a najlepiej na noc.

Po określonym czasie ponownie włóż dżem do ognia, ponownie zagotuj i gotuj przez 5 minut na małym ogniu. Nie zapomnij usunąć powstałej piany. Pozostaw na kolejne 5-6 godzin.

Ponownie gotuj dżem przez 5 minut i możesz wlać do wcześniej wysterylizowanych słoików.

Wskazówka dla tych, którzy lubią grubszy dżem: po trzykrotnym ugotowaniu można wyjąć jagody z miski łyżką cedzakową i zagotować syrop do pożądanej konsystencji. Następnie włóż jagody do miski z syropem, ponownie zagotuj dżem dla niezawodności i wlej na gorąco do słoików.

Podawaj dżem winogronowy do świeżo parzonej herbaty ziołowej z naleśnikami, naleśnikami, twarogiem lub sernikami.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy