Na pewno musisz spróbować tego wspaniałego dania! Możesz gotować z czosnkiem i bez. Proponuję wypróbować moją wersję sałatki z ogórków i marchwi. Jest umiarkowanie pikantny, aromatyczny i smaczny. Idealny z makaronem, puree i owsianką.
Składniki
- ogórki - 1 kg
- marchew - 1 kg
- czosnek - 100 g
- ocet - 3 art.
- Olej roślinny - 3 art.
- chmiel-suneli - 0,5 łyżeczka
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0,5 CZ. l.
- cukier - 2 art.
- sól - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój ogórki na duże kawałki.
Zetrzyj marchewki na specjalnej tarce.
Połącz warzywa w dużym rondlu, dodaj cukier, sól, przyprawy i czosnek przepuszczony przez prasę.
Wlej olej i gotuj na małym ogniu przez 5-7 minut.
Ostrożnie włóż sałatkę do przygotowanych słoików i sterylizuj przez 15 minut.
Wlej ocet do każdego słoika, zwiń i odwróć do góry nogami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy