Zróbmy pyszny dżem z egzotycznego feijoa. Ten przepis spodoba się miłośnikom niestandardowych zimowych preparatów. Dżem można gotować raz i zwinąć lub gotować do uzyskania gęstszej konsystencji przez kilka dni. Rób tak, jak czujesz się komfortowo
Składniki
- feijoa - 500 g
- Syrop z agawy - 4 art.
- cytryna (opcjonalnie) – 1 szt.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Feijoa spłucz i osusz ręcznikami papierowymi. Następnie obierz owoce i pokrój w plasterki.
Przenieś feijoa na patelnię, dodaj syrop z agawy (lub użyj cukru w stosunku 1:1 z jagodami) i gotuj na małym ogniu, okresowo zwiększając, a następnie ponownie zmniejszając ciepło. Pamiętaj, aby mieszać, aby syrop się nie przypalił.
Doprowadź dżem do smaku, dodając w razie potrzeby cytrynę pokrojoną w małe kliny.
Gotuj dżem feijoa do pożądanej konsystencji. Uwielbiam gęstsze dżemy, więc gotuję przedmiot przez 30 minut dziennie przez 3 dni.
Wlej gotowy dżem feijoa do sterylnych słoików i zakręć. Polecam przechowywanie dżemu w lodówce.