dżem z feijoa

1 godz. 0 min.
2 porcje
Dżem z feijoa
Ruslan Galiullin, stock.adobe.com
0

Zróbmy pyszny dżem z egzotycznego feijoa. Ten przepis spodoba się miłośnikom niestandardowych zimowych preparatów. Dżem można gotować raz i zwinąć lub gotować do uzyskania gęstszej konsystencji przez kilka dni. Rób tak, jak czujesz się komfortowo

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Feijoa spłucz i osusz ręcznikami papierowymi. Następnie obierz owoce i pokrój w plasterki.

Przenieś feijoa na patelnię, dodaj syrop z agawy (lub użyj cukru w stosunku 1:1 z jagodami) i gotuj na małym ogniu, okresowo zwiększając, a następnie ponownie zmniejszając ciepło. Pamiętaj, aby mieszać, aby syrop się nie przypalił.

Doprowadź dżem do smaku, dodając w razie potrzeby cytrynę pokrojoną w małe kliny.

Gotuj dżem feijoa do pożądanej konsystencji. Uwielbiam gęstsze dżemy, więc gotuję przedmiot przez 30 minut dziennie przez 3 dni.

Wlej gotowy dżem feijoa do sterylnych słoików i zakręć. Polecam przechowywanie dżemu w lodówce.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy