Najsmaczniejszy dżem pochodzi z niedojrzałych gruszek. Gęsta miazga nie gotuje się podczas gotowania, a nadmiar kwaśności można łatwo zrekompensować cukrem. Dodatkowo dodaję trochę mielonego cynamonu, ale nie jest to konieczne.
Składniki
- Gruszka (niedojrzały) – 1 kg
- cukier - 1 kg
- sok z cytryny - 3 art.
- mielony cynamon - 0,5 łyżeczka
- woda - pół szklanki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz gruszki, nasiona i pokrój na małe kawałki.
Złóż przedmiot do głębokiej patelni, dodaj cukier i odłóż na bok na 4-5 godzin.
Dodaj wodę, gotuj przez 5 minut po ugotowaniu i ostudź.
Powtórz procedurę dwa razy. Za drugim razem dodaj sok z cytryny i zmielony cynamon. Gotuj wszystko razem przez 5 minut, włóż do wysterylizowanych słoików i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy