niedojrzały dżem gruszkowy

20 min
5 porcji
Dżem z niedojrzałych gruszek
istetiana, stock.adobe.com
0

Najsmaczniejszy dżem pochodzi z niedojrzałych gruszek. Gęsta miazga nie gotuje się podczas gotowania, a nadmiar kwaśności można łatwo zrekompensować cukrem. Dodatkowo dodaję trochę mielonego cynamonu, ale nie jest to konieczne.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz gruszki, nasiona i pokrój na małe kawałki.

Złóż przedmiot do głębokiej patelni, dodaj cukier i odłóż na bok na 4-5 godzin.

Dodaj wodę, gotuj przez 5 minut po ugotowaniu i ostudź.

Powtórz procedurę dwa razy. Za drugim razem dodaj sok z cytryny i zmielony cynamon. Gotuj wszystko razem przez 5 minut, włóż do wysterylizowanych słoików i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy