bakłażan jako kebab na zimę

50 min
7 puszek po 0,4 l
Bakłażany jako kebab na zimę
valevale, stock.adobe.com
0

Jeśli chcesz przygotować coś nowego i oryginalnego na zimę, zwróć uwagę na ten przepis. Bakłażany jako Kebab są przygotowywane z dostępnych składników i bez zbędnych kłopotów. Przekąska okazuje się smaczna i satysfakcjonująca i na pewno zachwyci Twoich bliskich.

Składniki

  • bakłażany - 2 kg
  • cebula - 500 g
  • czosnek - 1 Głowa
  • woda - 150 ml
  • Olej roślinny - do smażenia
  • ocet (9%) – 80 ml
  • przyprawy i przyprawy (do grilla) – 1 łyżeczka
  • sól - 1 art.
  • cukier - 2 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Bakłażany opłucz, usuń ogony, pokrój w kostkę lub plasterki o grubości około 1 cm.

Następnie usmaż bakłażana na rozgrzanym oleju roślinnym na złoty kolor.

Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie, posiekaj czosnek.

W osobnym pojemniku połącz posiekaną cebulę i czosnek, dodaj przyprawę do grilla.

Do marynaty na patelni połącz wodę, sól i cukier, wymieszaj i zagotuj. Do wrzącej marynaty wprowadź ocet, zdejmij patelnię z ognia i ostudź.

W pojemniku do marynowania ułóż warstwę smażonego bakłażana, a następnie warstwę mieszanki cebulowo-czosnkowej itp., aż skończą się składniki.

Napełnij warzywa schłodzoną marynatą i umieść pod uciskiem. Wyślij pojemnik z półfabrykatem do lodówki na co najmniej 6 godzin lub lepiej na noc.

Po określonym czasie przekąskę można już podać do stołu. Przygotowujemy bakłażany na zimę, co oznacza, że konieczne jest zapakowanie przedmiotu do wstępnie wysterylizowanych słoików, trochę ubijania, zalania pozostałą marynatą, przykrycia sterylnymi pokrywkami i wysłania do sterylizacji w rondlu z wodą (woda w rondlu powinna sięgać do "wieszaków" słoików; czas sterylizacji wynosi 15 minut od momentu zagotowania wody).

Po sterylizacji zwiń słoiki z obrabianym przedmiotem, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzone bakłażany przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy