kapuśniak z kapustą i pomidorami na zimę w słoikach

2 godz. 20 min.
6 puszek po 0,5 l
Kapuśniak z kapustą i pomidorami na zimę w słoikach
Yuliana_669, stock.adobe.com
0

Kiedy sezon warzywny jest w pełnym rozkwicie, nadszedł czas, aby przygotować domowe półprodukty na pachnącą kapuśniak. W przygotowaniu opatrunku nie ma nic skomplikowanego, a zimą takie przygotowanie zawsze będzie przydatne. Do kompletnej zupy lub jako dodatek warzywny - idealny!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posiekaj kapustę. Marchewki obrać i zetrzeć na grubej tarce, cebulę pokroić w drobną kostkę. Umyj pietruszkę i drobno posiekaj.

Pokrój pomidory losowo, a następnie zmiel blenderem do uzyskania gładkości lub przepuść przez maszynę do mięsa.

Umieść masę pomidorową w rondlu do gotowania, dodaj sól, cukier, wodę i olej roślinny. Wszystko dobrze wymieszaj i zagotuj.

We wrzącej masie umieść przygotowaną kapustę, cebulę i marchewkę. Wszystko dobrze wymieszaj i gotuj na małym ogniu pod pokrywką przez 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając.

5 minut przed gotowaniem dodaj ocet i posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj.

Zapakuj gorący przedmiot do wstępnie wysterylizowanych półlitrowych słoików i zwiń. Przechowuj schłodzoną kapuśniak w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy