kapuśniak z kapustą i pomidorami na zimę w słoikach
Kiedy sezon warzywny jest w pełnym rozkwicie, nadszedł czas, aby przygotować domowe półprodukty na pachnącą kapuśniak. W przygotowaniu opatrunku nie ma nic skomplikowanego, a zimą takie przygotowanie zawsze będzie przydatne. Do kompletnej zupy lub jako dodatek warzywny - idealny!
Składniki
- kapusta - 2 kg
- pomidory - 500 g
- marchew - 500 g
- cebula - 250 g
- pietruszka - 1 pęczek
- Olej roślinny - 150 ml
- ocet (9%) – 45 ml
- woda - 1/2 szklanki
- cukier - 1 art.
- sól - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posiekaj kapustę. Marchewki obrać i zetrzeć na grubej tarce, cebulę pokroić w drobną kostkę. Umyj pietruszkę i drobno posiekaj.
Pokrój pomidory losowo, a następnie zmiel blenderem do uzyskania gładkości lub przepuść przez maszynę do mięsa.
Umieść masę pomidorową w rondlu do gotowania, dodaj sól, cukier, wodę i olej roślinny. Wszystko dobrze wymieszaj i zagotuj.
We wrzącej masie umieść przygotowaną kapustę, cebulę i marchewkę. Wszystko dobrze wymieszaj i gotuj na małym ogniu pod pokrywką przez 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając.
5 minut przed gotowaniem dodaj ocet i posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj.
Zapakuj gorący przedmiot do wstępnie wysterylizowanych półlitrowych słoików i zwiń. Przechowuj schłodzoną kapuśniak w chłodnym, ciemnym miejscu.