Jeśli nigdy nie gotowałeś dżemu z czeremchy, naprawimy to-każdy powinien spróbować wykwintnego przysmaku przynajmniej raz. Jasny, lepki, z gęstymi pachnącymi jagodami, dżem doskonale nadaje się do prostej herbaty i słodkiego świątecznego stołu.
Składniki
- Czeremcha - 300 g
- cukier - 300 g
- woda - 150 ml
- kwas cytrynowy - szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oddziel jagody czeremchy od gałązek, posortuj, opłucz pod bieżącą wodą i wrzuć do durszlaka.
Na patelni połącz wodę i cukier, wymieszaj, zagotuj i gotuj, od czasu do czasu mieszając, przez 15-20 minut na małym ogniu.
Zanurz jagody we wrzącym syropie, delikatnie wymieszaj, dodaj kwas cytrynowy. Gotuj dżem na małym ogniu przez 30-35 minut po ugotowaniu. Dostosuj czas gotowania według własnego uznania - w zależności od konsystencji dżemu.
Wlej gorący dżem czeremchowy do sterylnego słoika, zwiń i ostudź w temperaturze pokojowej. W celu długotrwałego przechowywania umieść obrabiany przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.