dżem z czeremchy z pestkami

40 min
1 porcja
Dżem z czeremchy z pestkami
13smile, stock.adobe.com
0

Jeśli nigdy nie gotowałeś dżemu z czeremchy, naprawimy to-każdy powinien spróbować wykwintnego przysmaku przynajmniej raz. Jasny, lepki, z gęstymi pachnącymi jagodami, dżem doskonale nadaje się do prostej herbaty i słodkiego świątecznego stołu.

Składniki

  • Czeremcha - 300 g
  • cukier - 300 g
  • woda - 150 ml
  • kwas cytrynowy - szczypta

Przepis na gotowanie krok po kroku

Oddziel jagody czeremchy od gałązek, posortuj, opłucz pod bieżącą wodą i wrzuć do durszlaka.

Na patelni połącz wodę i cukier, wymieszaj, zagotuj i gotuj, od czasu do czasu mieszając, przez 15-20 minut na małym ogniu.

Zanurz jagody we wrzącym syropie, delikatnie wymieszaj, dodaj kwas cytrynowy. Gotuj dżem na małym ogniu przez 30-35 minut po ugotowaniu. Dostosuj czas gotowania według własnego uznania - w zależności od konsystencji dżemu.

Wlej gorący dżem czeremchowy do sterylnego słoika, zwiń i ostudź w temperaturze pokojowej. W celu długotrwałego przechowywania umieść obrabiany przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy