półfabrykaty na zimę
10.05.2023
chrupiące marynaty z octem jabłkowym na zimę w słoikach
20 min
20 porcji
Co roku notatnik jest aktualizowany o nowe przepisy. W zeszłym sezonie odkryłam wspaniały sposób na przygotowanie chrupiących ogórków kiszonych z octem jabłkowym na zimę. Dzięki temu dodatkowi warzywa są mniej kwaśne.
Składniki
- ogórki - 5 kg
- ocet jabłkowy - 180 ml
- koperek - 50 g
- liście porzeczki - 6 sztuk
- liście wiśni - 6 sztuk
- cukier - 150 g
- sól - 150 g
- woda - 4,5 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umieść koperek, liście porzeczki i wiśnie w słoikach.
Mocno ubij ogórki. Pokrój duże okazy.
Wlać do góry wrzącą wodą i pozostawić pod pokrywkami na 30 minut.
Odcedź do rondla, ponownie zagotuj i wlej do słoików.
Ponownie odcedź na patelni, wymieszaj z cukrem, solą i gotuj przez 2 minuty.
Dodaj ocet jabłkowy, zdejmij z ognia i wlej do słoików z ogórkami.
Zwiń, odwróć do góry nogami i pozostaw na jeden dzień w cieple.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy