Często próbuję nowych przepisów. Ostatnio natknąłem się na tkemali z bazylią. Moim zdaniem jest to świeża opcja, która zdecydowanie zasługuje na uwagę. Radzę gotować ze śliwki wiśniowej i bazylii tego samego koloru. W rezultacie okazuje się piękniejszy.
Składniki
- śliwka wiśniowa - 500 g
- ostra czerwona papryka - pół
- czosnek - 3 ząbki
- bazylia - 10 g
- oliwa z oliwek - 2 art.
- ocet winny - 2 art.
- cukier - 50 g
- sól - 10 g
- woda - 3 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Złóż śliwkę wiśniową na patelni z grubym dnem.
Dodaj wodę i gotuj przez 10 minut na średnim ogniu.
Przetrzyj miękkie owoce przez sito, aby pozbyć się skórki i pestek.
Powstałe puree wymieszać z cukrem, solą i olejem.
Drobno posiekaj bazylię, czosnek i ostrą paprykę.
Wlej resztę składników do rondla i wymieszaj.
Gotuj przez 10 minut, wlej ocet i po 2 minutach zdejmij z ognia.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy