półfabrykaty na zimę
12.04.2023
kapusta kiszona z zielonymi pomidorami na zimę
1 godz. 20 min.
1 porcja
Kapusta kiszona jest znana wszystkim od dzieciństwa, ale nawet można ją pokonać w nowy sposób. Na przykład zrób to z dodatkiem zielonych pomidorów. Będzie o wiele bardziej oryginalny i interesujący. Z przyjemnością dzielę się przepisem, który moja babcia przygotowała na zimę.
Składniki
- zielone pomidory - 600 g
- kapusta - 400 g
- marchew - 100 g
- sól - 2 art.
- cukier - 4 art.
- ocet - 2 art.
- koperek - 30 g
- czosnek - 4 ząbki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posiekaj kapustę, zetrzyj marchewki, posiekaj koperek z czosnkiem i pokrój pomidory na pół.
Losowo włóż wszystko do sterylnego słoika.
Zalej wrzącą wodą i pozostaw na 20 minut nad pokrywką.
Odcedź tę wodę na patelni, zagotuj ponownie i zalej warzywa przez kolejne 20 minut.
Ponownie odcedź, zagotuj z cukrem i solą i dodaj ocet.
Ponownie napełnij warzywa i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy