Czy kiedykolwiek próbowałeś dżemu czekoladowego? Jeśli jeszcze nie, proponuję zacząć od jabłka. Wybierz słodko-kwaśne odmiany jabłek i naturalną czekoladę z wysokim procentem kakao, a uzyskasz najbardziej harmonijny i zrównoważony smak.
Składniki
- jabłka - 2 kg
- cukier - 1.5 kg
- czekolada - 100 g
- kwas cytrynowy - 1 łyżeczka
- mielony cynamon - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obrane jabłka pokroić losowo, przykryć cukrem i odstawić na noc.
Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut. Ostudź i gotuj przez kolejne 5 minut.
Ponownie pozwól dżemowi ostygnąć. Dodaj startą czekoladę i cynamon i gotuj przez kolejne 5 minut.
Dodaj kwas cytrynowy, wymieszaj dżem i zwiń w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy