Świetna niskokaloryczna opcja na przekąskę, która spodoba się każdemu, kto liczy kalorie. Przygotuj biały chudy sos i podawaj z warzywami, łodygami selera lub cienkim chlebem pita. Możesz przechowywać go w lodówce nie dłużej niż dwa dni.
Składniki
- aquafaba (solanka z groszku konserwowego) – 150 ml
- olej kukurydziany - 150 ml
- cytryna - pół
- czosnek - 3 ząbki
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 0,5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
W przygotowanym pojemniku połącz aquafabę, olej kukurydziany, sok z cytryny, pieprz, cukier i sól.
Ubijaj mikserem elektrycznym z dużą prędkością, aż sos będzie gęsty.
Dodaj czosnek przepuszczony przez prasę i ponownie dobrze wymieszaj.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy