Wśród różnych sosów ketchup jest bezsprzecznie najpopularniejszy. Wielu nauczyło się gotować samodzielnie, a nawet zamykać na zimę. Chcesz dołączyć do grona takich osób? Wypróbuj przepis na keczup pomidorowy z przyprawami!
Składniki
- pomidory - 3 kg
- czosnek - 4 ząbki
- ocet jabłkowy - 3 art.
- ziele angielskie - 2 groszek
- czarny pieprz - 5 groszek
- kardamon - 2 pudełka
- cynamon - 1 różdżka
- woda - 150 ml
- sól - 50 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zagotuj wodę, dodaj przyprawy i gotuj przez 15 minut.
Zdejmij z ognia, ostudź i odcedź.
Zmiel pomidory w blenderze i przetrzyj przez sito.
Wymieszaj powstałą masę z solą i pachnącą wodą. Gotuj na małym ogniu przez 40 minut.
Wlej ocet, wymieszaj i po 1 minucie zdejmij z ognia.
Włóż keczup do przygotowanych słoików, zwiń i pozostaw na jeden dzień w cieple.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy