Ajwar warzywny na zimę to zbiór popularny na Bałkanach i nie tylko. Na przykład tym razem proponuję spróbować ugotować go po ormiańsku. Delikatna konsystencja, niesamowity aromat, a także niesamowita łatwość przygotowania. Czego jeszcze potrzebujesz?
Składniki
- papryka - 2 kg
- cebula - 1 kg
- bakłażany - 1 kg
- Chili - 3 kawałki
- czosnek - 5 ząbki
- Olej roślinny - 200 ml
- chmiel-suneli - 1 łyżeczka
- cukier - 1 CZ. l.
- sól - 1 łyżeczka
- ocet jabłkowy - 4 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Piecz bakalie i paprykę przez około 25-30 minut w piekarniku do przypalenia w 200 stopniach.
Włóż warzywa do torby, odstaw na 10 minut, obierz i przepuść przez maszynę do mięsa.
Posiekaj cebulę i podsmaż na złoty kolor.
Posiekaj czosnek i chili osobno, wymieszaj wszystkie składniki i dodaj cukier, sól i przyprawy.
Gotuj ajvar na małym ogniu przez około 40 minut, wlej ocet i zwiń go w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy