Ajwar po ormiańsku na zimę

1 godz. 10 min.
4 porcje
Ajwar po ormiańsku na zimę
Daria Mladenovic, stock.adobe.com
0

Ajwar warzywny na zimę to zbiór popularny na Bałkanach i nie tylko. Na przykład tym razem proponuję spróbować ugotować go po ormiańsku. Delikatna konsystencja, niesamowity aromat, a także niesamowita łatwość przygotowania. Czego jeszcze potrzebujesz?

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Piecz bakalie i paprykę przez około 25-30 minut w piekarniku do przypalenia w 200 stopniach.

Włóż warzywa do torby, odstaw na 10 minut, obierz i przepuść przez maszynę do mięsa.

Posiekaj cebulę i podsmaż na złoty kolor.

Posiekaj czosnek i chili osobno, wymieszaj wszystkie składniki i dodaj cukier, sól i przyprawy.

Gotuj ajvar na małym ogniu przez około 40 minut, wlej ocet i zwiń go w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy