cukinia z ryżem na zimę

1 godz. 30 min.
4 puszki po 0,5 l
Cukinia z ryżem na zimę
vkuslandia, stock.adobe.com
0

Cukinia z ryżem w puszkach na zimę jest dobra zarówno na zimno, jak i na gorąco. Kęs jest naprawdę uniwersalny: jest to sałatka, przystawka i pełne drugie danie. Obfite i zdrowe, pięknie ugotowane w szczycie sezonu warzywnego.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ryż opłucz pod bieżącą wodą i gotuj do miękkości.

Pokrój cebulę w półpierścienie i smaż na rozgrzanym oleju roślinnym na złoty kolor.

Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce. Wyślij na patelnię do cebuli i smaż wszystko razem przez 10 minut.

Paprykę obrać z nasion i łodyg, pokroić na małe kawałki. Przygotowaną paprykę dodać do marchewki i cebuli, smażyć mieszając przez 10 minut.

Obierz pomidory, pokrój je losowo i wyślij do duszenia z resztą warzyw. Gotuj obrabiany przedmiot przez kolejne 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Dodaj sól, cukier, wymieszaj.

Cukinię pokrój w dużą kostkę i wyślij do duszenia przez 10-15 minut wraz z innymi warzywami. Uważaj, aby cukinia się nie rozgotowała!

Umyty ugotowany ryż, posiekany czosnek i posiekany koperek dodaj na patelnię do duszonych warzyw. Mieszaj i gotuj wszystko razem przez kolejne 5 minut.

2-3 minuty przed gotowaniem wprowadź ocet, wymieszaj.

Zapakuj gotującą się sałatkę z cukinii i ryżu do wysterylizowanych słoików, zwiń, odwróć do góry nogami i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy