Cukinia z ryżem w puszkach na zimę jest dobra zarówno na zimno, jak i na gorąco. Kęs jest naprawdę uniwersalny: jest to sałatka, przystawka i pełne drugie danie. Obfite i zdrowe, pięknie ugotowane w szczycie sezonu warzywnego.
Składniki
- ryż na parze - 1 szkło
- młoda cukinia - 1 kg
- pomidory - 500 g
- papryka - 300 g
- marchew - 200 g
- cebula - 300 g
- koperek - 1 pęczek
- czosnek - 2 ząbki
- woda - 2 szklanki
- Olej roślinny - 150 ml
- ocet (9%) – 1,5 art.
- cukier - 1 art.
- sól - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ryż opłucz pod bieżącą wodą i gotuj do miękkości.
Pokrój cebulę w półpierścienie i smaż na rozgrzanym oleju roślinnym na złoty kolor.
Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce. Wyślij na patelnię do cebuli i smaż wszystko razem przez 10 minut.
Paprykę obrać z nasion i łodyg, pokroić na małe kawałki. Przygotowaną paprykę dodać do marchewki i cebuli, smażyć mieszając przez 10 minut.
Obierz pomidory, pokrój je losowo i wyślij do duszenia z resztą warzyw. Gotuj obrabiany przedmiot przez kolejne 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodaj sól, cukier, wymieszaj.
Cukinię pokrój w dużą kostkę i wyślij do duszenia przez 10-15 minut wraz z innymi warzywami. Uważaj, aby cukinia się nie rozgotowała!
Umyty ugotowany ryż, posiekany czosnek i posiekany koperek dodaj na patelnię do duszonych warzyw. Mieszaj i gotuj wszystko razem przez kolejne 5 minut.
2-3 minuty przed gotowaniem wprowadź ocet, wymieszaj.
Zapakuj gotującą się sałatkę z cukinii i ryżu do wysterylizowanych słoików, zwiń, odwróć do góry nogami i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.