Trwa debata na temat tego, który kraj jest ojczyzną tego dania. Proponuję nie zagłębiać się w szczegóły, ale od razu zająć się sprawą. Lobio z zielonej fasoli to obfity preparat na zimę. Zaleca się podawać z chlebem pita, białym chlebem i tortillami kukurydzianymi.
Składniki
- fasolka szparagowa - 1 kg
- pomidory - 1,5 kg
- papryka - 500 g
- Olej roślinny - 100 ml
- ocet - 80 ml
- czosnek - półgłówki
- chmiel-suneli - 1 łyżeczka
- liść laurowy - 2 kawałki
- cukier - 120 g
- sól - 80 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przełóż pomidory i obraną paprykę przez maszynę do mięsa.
Wymieszaj powstałą masę z cukrem, solą, olejem i przyprawami. Gotować na wolnym ogniu przez 20 minut.
Przygotuj zieloną fasolkę i pokrój na małe kawałki.
Wlej zieloną fasolkę do wrzącej masy warzywnej i gotuj przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodaj ocet, posiekany czosnek i gotuj przez kolejne 5 minut.
Rozłóż lobio w czystych, suchych słoikach, zwiń i odwróć do góry nogami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy