Jeśli lubisz pikantne, niezwykłe półfabrykaty, wypróbuj tę opcję z dynią i jabłkami. To nie jest dokładnie dżem, a jednocześnie nie jest to zwykła konserwacja. Taki przysmak odpowiednio rozjaśni mroźne zimowe dni.
Składniki
- Dynia - 1 kg
- jabłka - 1 kg
- rodzynki - 300 g
- cukier - 700 g
- cytryna - 1 rzecz
- pomarańcza - 1 rzecz
- mielony cynamon - 1 art.
- Goździk - 0.5 CZ. l.
- kardamon - 0.5 łyżeczka
- gałka muszkatołowa - 0.5 CZ. l.
- Badian - 0.5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zmiel wszystkie przyprawy w blenderze i wymieszaj z cukrem.
Pokrój dynię, jabłka i miąższ pomarańczy w kostkę.
Wymieszaj wszystko razem, dodaj cukier, rodzynki, odrobinę skórki, sok z całej cytryny i szklankę wody.
Dusić wszystko na średnim ogniu przez około pół godziny po ugotowaniu.
Rozłóż półfabrykat w słoikach i sterylizuj przez kolejne 15 minut w garnku z wodą, a następnie zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy