
Oczywiście sosy zawsze można kupić w sklepie. Ale domowe są znacznie smaczniejsze, zdrowsze i zdecydowanie nie zawierają wątpliwych dodatków! Co więcej, przygotowanie większości ulubionych sosów jest znacznie łatwiejsze niż się wydaje. Na przykład gruziński satsebeli.
Składniki
- pomidory - 1 kg
- papryka - 300 g
- Chili - 1 rzecz
- Zieleń - 50 g
- mielona kolendra - 1 łyżeczka
- czosnek - 5 ząbki
- sól - 1 łyżeczka
- cukier - 2 CZ. l.
- chmiel-suneli - 1 łyżeczka
- przyprawy i przyprawy - 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Losowo pokrój pomidory, paprykę, chili i zioła. Zmiel w blenderze.
Doprowadzić masę do wrzenia i gotować przez 20 minut na małym ogniu.
Dodaj wszystkie przyprawy i gotuj przez kolejne 30-40 minut, aż będą gęste.
Dodaj sól i cukier do smaku, w tym samym miejscu - zmiażdżony czosnek, rozgrzej wszystko trochę i zwiń satsebele w sterylnych słoikach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy