
Pewnego dnia, za radą przyjaciela, próbowałem dodać trochę kakao do dżemu śliwkowego i byłem po prostu zachwycony. Nieco później postanowiłem jeszcze bardziej go urozmaicić i dodać orzechy włoskie. A teraz zaryzykuję stwierdzenie, że wyszło idealnie!
Składniki
- śliwki - 1 kg
- cukier - 600 g
- kakao - 2 art.
- mielony cynamon - 1 łyżeczka
- orzechy włoskie - 100 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Osusz orzechy na patelni i drobno posiekaj.
Usuń pestki ze śliwki, pokrój losowo, przykryj cukrem i odstaw na kilka godzin.
Doprowadź śliwkę do wrzenia i gotuj przez pół godziny na małym ogniu.
Dodaj kakao, cynamon i orzechy.
Gotuj dżem przez kolejne 15-20 minut.
Zwiń go w wysterylizowane słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy