dżem śliwkowy z kakao i orzechami włoskimi

1 godz. 0 min.
4 porcje
Dżem śliwkowy z kakao i orzechami włoskimi
Irina Zinczenko, stock.adobe.com
0

Pewnego dnia, za radą przyjaciela, próbowałem dodać trochę kakao do dżemu śliwkowego i byłem po prostu zachwycony. Nieco później postanowiłem jeszcze bardziej go urozmaicić i dodać orzechy włoskie. A teraz zaryzykuję stwierdzenie, że wyszło idealnie!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Osusz orzechy na patelni i drobno posiekaj.

Usuń pestki ze śliwki, pokrój losowo, przykryj cukrem i odstaw na kilka godzin.

Doprowadź śliwkę do wrzenia i gotuj przez pół godziny na małym ogniu.

Dodaj kakao, cynamon i orzechy.

Gotuj dżem przez kolejne 15-20 minut.

Zwiń go w wysterylizowane słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy