dżem agrestowy z jabłkami bez sterylizacji

45 min
4 porcje
Dżem agrestowy z jabłkami bez sterylizacji
New Africa, stock.adobe.com
0

Dzisiaj podzielę się z wami przepisem na dżem agrestowy z jabłkami, który można przygotować bez sterylizacji. To łatwy i szybki sposób na zachowanie letniego smaku na zimę. Dodatek jabłek nadaje dżemowi delikatny smak i aromat, który zachwyci cię w chłodne dni.

Składniki

  • jabłka - 700 g
  • agrest - 800 g
  • woda - 120 ml
  • cukier - 1 kg
  • kwas cytrynowy - 0.5 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zagotuj syrop z wody i cukru i gotuj przez 5 minut.

Obierz i pokrój jabłka. Odetnij ogony agrestu.

Wyślij wszystko do syropu i gotuj przez kolejne 15 minut.

Lekko zetrzyj dżem tłuczkiem, dodaj kwas cytrynowy i gotuj przez kolejne 10 minut.

Sparz słoiki wrzącą wodą lub parą.

Rzuć dżem na zimę.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy