Jeśli nie masz czasu na przygotowanie kilku posiłków na lunch, ugotuj przepyszny lagman. W jednym talerzu w cudowny sposób łączy się od razu pierwszy i drugi. Pyszny makaron polewa się gęstą zupą z mięsem i warzywami. Opowiadam mój ulubiony przepis!
Składniki
- mąka - 3 szklanki
- jaja kurze - 1 rzecz
- Sol - 0,5 łyżeczka
- woda (filtrowane) – 100 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój jagnięcinę, łodygi selera i obrane warzywa.
W głębokim kotle rozgrzej olej, dodaj jagnięcinę i smaż na złoty kolor.
Dodaj cebulę z marchewką, Zira, mieloną paprykę i kontynuuj gotowanie przez 5 minut.
Dodaj paprykę, pomidory, seler i ziemniaki. Smaż przez 10 minut.
Wlej gorącą wodę, przykryj i gotuj przez 40 minut na małym ogniu.
Sól gotową zupę, zdejmij z ognia i nalegaj 10-15 minut pod pokrywką.
W osobnym pojemniku połącz przesianą mąkę, sól i jajko.
Stopniowo dodając ciepłą wodę, zagnieść plastikowe ciasto. Przykryj folią spożywczą i pozostaw w ciepłym miejscu na 20 minut.
Rozwałkuj ciasto na cienkie ciasto i pokrój makaron.
Ugotuj makaron w osolonej wodzie i wrzuć do durszlaka.
Włóż trochę makaronu do głębokiej miski, dodaj zupę z mięsem i warzywami.