Jeśli wolisz pierwsze dania z wyraźną kwaskowatością, spróbuj takiego barszczu z kiszoną kapustą i burakami. Pomimo tego, że różni się tylko jeden składnik, ale na zewnątrz w ogóle się nie zmienia – smak będzie zupełnie inny.
Składniki
- kurczak - 300 g
- kapusta kiszona - 230 g
- ziemniaki - 4 kawałki
- cebula - 1 rzecz
- marchew - 1 rzecz
- Burak - 2 kawałki
- sos pomidorowy - 200 g
- pomidory - 1 rzecz
- czosnek - 4 ząbki
- przyprawy i przyprawy - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Gotuj kurczaka do miękkości, usuwając piankę.
Zetrzyj marchewki i buraki na grubej tarce, posiekaj cebulę i pokrój ziemniaki.
Wyślij ziemniaki do bulionu i gotuj przez około 20 minut.
Podsmaż cebulę, marchewkę i buraki przez 2-3 minuty na dużym ogniu. Dodaj pokruszone pomidory, sos pomidorowy i mielony czosnek. Dusić przez kilka minut pod pokrywką.
Dodaj umytą kiszoną kapustę do warzyw, wymieszaj, wlej szklankę bulionu i gotuj pod przykryciem przez kolejne 7-10 minut.
Wyślij smażenie do bulionu, dopraw wszystko razem, wymieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut.