Wydawałoby się, że może być łatwiej niż zwykły dżem jabłkowy. Ale nawet można go przekształcić nie do poznania – wystarczy dodać trochę ostrości. Ponadto jabłka zawsze bardzo dobrze komponują się z przyprawami.
Składniki
- jabłka - 500 g
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- cukier - 150 g
- sok z cytryny - 2 art.
- tymianek - 2 gałązki
- rozmaryn - 1 gałązka
- liść laurowy - 1 rzecz
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz jabłka, Wytnij środek i drobno posiekaj do smaku.
Dodaj do nich sok z cytryny, posiekaną ostrą paprykę, cały liść laurowy oraz gałązki tymianku i rozmarynu. Przykryj cukrem i odstaw na 2 godziny.
Postaw garnek na ogniu, zagotuj i gotuj przez 15 minut na małym ogniu, mieszając.
Usuń gałązki i liście laurowe i gotuj dżem jeszcze trochę do pożądanej konsystencji.
Poczekaj, aż masa ostygnie, zmiel ją blenderem, ponownie zagotuj i zwiń w słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy