dżem jabłkowy z ostrą papryką

2 godz. 0 min.
1 porcje
Dżem jabłkowy z ostrą papryką
Veronika Idiyat, stock.adobe.com
0

Wydawałoby się, że może być łatwiej niż zwykły dżem jabłkowy. Ale nawet można go przekształcić nie do poznania – wystarczy dodać trochę ostrości. Ponadto jabłka zawsze bardzo dobrze komponują się z przyprawami.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz jabłka, Wytnij środek i drobno posiekaj do smaku.

Dodaj do nich sok z cytryny, posiekaną ostrą paprykę, cały liść laurowy oraz gałązki tymianku i rozmarynu. Przykryj cukrem i odstaw na 2 godziny.

Postaw garnek na ogniu, zagotuj i gotuj przez 15 minut na małym ogniu, mieszając.

Usuń gałązki i liście laurowe i gotuj dżem jeszcze trochę do pożądanej konsystencji.

Poczekaj, aż masa ostygnie, zmiel ją blenderem, ponownie zagotuj i zwiń w słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy