Koreańska marchewka mocno wkroczyła w nasze życie. A co z burakami po koreańsku? Nigdy nie gotowałeś? Dzielę się najszybszym i najsmaczniejszym przepisem na tę niezrównaną koreańską sałatkę. Do zbioru wybierz buraki słodkich odmian o bogatym czerwonym kolorze.
Składniki
- Burak - 1 kg
- oliwa z oliwek (z pierwszego tłoczenia) – 70 ml
- ocet jabłkowy - 3 art.
- cukier - 25 g
- sól - 10 g
- kolendra (nasiona) – 10 g
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- mielona czerwona papryka - 0,5 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Dobrze opłucz buraki, gotuj przez 15 minut i umieść pod zimną wodą.
Schłodzone warzywa korzeniowe obierz i zetrzyj na tarce do marchwi w stylu koreańskim.
Dodaj sól i cukier do startych buraków, wymieszaj.
Napełnij sterylne słoiki słomkami buraczanymi, dobrze ubijając.
Przygotuj marynatę: zagotuj oliwę z oliwek, dodaj posiekany czosnek, nasiona kolendry i oba rodzaje mielonego pieprzu. Dobrze wymieszaj.
Gorącą marynatą wlej masę buraczaną do słoików do góry. Słoiki szczelnie zamknąć, odwrócić do góry nogami, owinąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Radzę przechowywać schłodzone buraki po koreańsku w lodówce.