buraki po koreańsku na zimę

40 min
3 puszki
Buraki po koreańsku na zimę
chernikovatv, stock.adobe.com
0

Koreańska marchewka mocno wkroczyła w nasze życie. A co z burakami po koreańsku? Nigdy nie gotowałeś? Dzielę się najszybszym i najsmaczniejszym przepisem na tę niezrównaną koreańską sałatkę. Do zbioru wybierz buraki słodkich odmian o bogatym czerwonym kolorze.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Dobrze opłucz buraki, gotuj przez 15 minut i umieść pod zimną wodą.

Schłodzone warzywa korzeniowe obierz i zetrzyj na tarce do marchwi w stylu koreańskim.

Dodaj sól i cukier do startych buraków, wymieszaj.

Napełnij sterylne słoiki słomkami buraczanymi, dobrze ubijając.

Przygotuj marynatę: zagotuj oliwę z oliwek, dodaj posiekany czosnek, nasiona kolendry i oba rodzaje mielonego pieprzu. Dobrze wymieszaj.

Gorącą marynatą wlej masę buraczaną do słoików do góry. Słoiki szczelnie zamknąć, odwrócić do góry nogami, owinąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Radzę przechowywać schłodzone buraki po koreańsku w lodówce.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy