
Pyszne i pachnące lecho to najlepszy sposób na przygotowanie papryki na zimę. Ponadto możesz dodać do niego inne warzywa, takie jak marchewka. Okazuje się, że jest to pełnowartościowa sałatka warzywna, przystawka, danie główne lub baza do wszelkiego rodzaju gulaszów i zup.
Składniki
- pomidory - 1.5 kg
- papryka - 1.5 kg
- marchew - 500 g
- Olej roślinny - 100 ml
- sól - 20 g
- cukier - 60 g
- ocet jabłkowy - 60 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przełóż pomidory przez maszynę do mięsa.
Dodaj masło, sól i cukier i zagotuj.
Włóż losowo posiekaną paprykę i startą marchewkę do pomidora.
Gotuj lecho przez około 40 minut na małym ogniu.
Wlej ocet i zwiń go w wysterylizowane słoiki na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy