Zbiór czarnej rzodkiewki zbiera się przed mrozem. Dojrzałe warzywo jest cenione za wysoką zawartość witamin. Przygotuj marynowaną czarną rzodkiewkę. Otwórz słoik zimą, dodaj trochę oleju i przygotuj niesamowitą zdrową sałatkę.
Składniki
- czarna rzodkiewka - 1 kg
- ziele angielskie - 4 groszek
- liść laurowy - 2 kawałki
- sok z cytryny - 100 ml
- cukier - 50 g
- sól - 15 g
- woda - 1 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz rzodkiewkę i zetrzyj.
Złożyć w wysterylizowane słoiki z przyprawami i startą rzodkiewką.
Zagotuj wodę, dodaj cukier, sól i gotuj przez 2 minuty.
W małych porcjach wlej wrzącą marynatę do słoików.
Sterylizuj przez 10 minut, dodaj sok z cytryny i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy