Każdy barista ma swój własny "tajny" przepis na kawę macchiato. Niezależnie od używanej opcji składniki napoju są zawsze takie same: espresso i niewielka ilość ubitego mleka. Czy przygotujemy napój kawowy w domu?
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ziarna kawy odważ w młynku do kawy i umieść w Turku.
Napełnij kawę zimną wodą i zagotuj na małym ogniu. Zdejmij Turka z ognia i pozwól, aby gęsto opadło.
Podgrzej mleko do 70-80°C, dodaj cukier, wymieszaj. Ubij mleko w pianę za pomocą blendera, miksera lub cappuccinatora.
Delikatnie wlej spienione mleko do filiżanki lub przezroczystej szklanki. Nie wlewaj całego mleka na raz: napełnij filiżankę około 40%, reszta mleka jest nadal przydatna do dekoracji powierzchni napoju.
Wlej gorącą świeżo parzoną kawę cienkim strumieniem do środka kubka z pianką mleczną. Staraj się nie mieszać warstw.
Na powierzchnię kawy ułóż pozostałą piankę mleczną (punktowo lub we wzór). Napój kawowy jest gotowy!