napoje 30.04.2023

Kawa macchiato

25 min
1 porcja
Kawa macchiato
divio, stock.adobe.com
0

Każdy barista ma swój własny "tajny" przepis na kawę macchiato. Niezależnie od używanej opcji składniki napoju są zawsze takie same: espresso i niewielka ilość ubitego mleka. Czy przygotujemy napój kawowy w domu?

Składniki

  • Kawa (w ziarnach) – 4 łyżeczka
  • mleko - 100 ml
  • cukier - 2 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ziarna kawy odważ w młynku do kawy i umieść w Turku.

Napełnij kawę zimną wodą i zagotuj na małym ogniu. Zdejmij Turka z ognia i pozwól, aby gęsto opadło.

Podgrzej mleko do 70-80°C, dodaj cukier, wymieszaj. Ubij mleko w pianę za pomocą blendera, miksera lub cappuccinatora.

Delikatnie wlej spienione mleko do filiżanki lub przezroczystej szklanki. Nie wlewaj całego mleka na raz: napełnij filiżankę około 40%, reszta mleka jest nadal przydatna do dekoracji powierzchni napoju.

Wlej gorącą świeżo parzoną kawę cienkim strumieniem do środka kubka z pianką mleczną. Staraj się nie mieszać warstw.

Na powierzchnię kawy ułóż pozostałą piankę mleczną (punktowo lub we wzór). Napój kawowy jest gotowy!

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy