Kwas chlebowy zawsze był bardzo niedrogim napojem, który można znaleźć w wielu sklepach i supermarketach. Można go również przygotować w domu przy użyciu prostych składników i przepisów. Każdy może spróbować swoich sił i zrobić kwas chlebowy z białego chleba.
Składniki
- biały chleb - 200 g
- woda - 1 L
- świeże drożdże - 10 g
- rodzynki - 30 g
- cytryna - 0.5 kawałki
- cukier - 50 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wysusz chleb w dowolny sposób i posiekaj bułkę tartą na okruchy.
Zalej bułkę tartą wrzącą wodą i pozostaw pod przykryciem na 4-6 godzin. Mieszaj okresowo.
Rozcieńczyć drożdże w ciepłej wodzie i odstawić.
Po godzinie dodaj cukier i bułkę tartą do drożdży. Usuń przedmiot w ciepłe miejsce na 12 godzin.
Gdy kwas chlebowy zostanie zaparzony do pożądanego smaku, odcedź go.
Butelkuj, dodaj plasterek cytryny i rodzynki i włóż do lodówki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy