napoje 22.05.2023

kwas chlebowy z białego chleba

1 godz. 0 min.
4 porcje
Kwas chlebowy z białego chleba
Vitaliy, stock.adobe.com
0

Kwas chlebowy zawsze był bardzo niedrogim napojem, który można znaleźć w wielu sklepach i supermarketach. Można go również przygotować w domu przy użyciu prostych składników i przepisów. Każdy może spróbować swoich sił i zrobić kwas chlebowy z białego chleba.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wysusz chleb w dowolny sposób i posiekaj bułkę tartą na okruchy.

Zalej bułkę tartą wrzącą wodą i pozostaw pod przykryciem na 4-6 godzin. Mieszaj okresowo.

Rozcieńczyć drożdże w ciepłej wodzie i odstawić.

Po godzinie dodaj cukier i bułkę tartą do drożdży. Usuń przedmiot w ciepłe miejsce na 12 godzin.

Gdy kwas chlebowy zostanie zaparzony do pożądanego smaku, odcedź go.

Butelkuj, dodaj plasterek cytryny i rodzynki i włóż do lodówki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy