&171;język teściowej & 187; z bakłażana na zimę

1 godz. 40 min.
3 puszki
Swietłana Jewgrafowa, stock.adobe.com
0

Kiedyś już podzieliłem się z Tobą odmianą tego preparatu za pomocą cukinii, a dziś proponuję ugotować klasykę - "język teściowej" z bakłażana. Ta ostra, pikantna przekąska jest znana i kochana przez wielu - urozmaica każdy świąteczny stół.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Umyj bakłażany, pokrój w plastry o grubości 1 cm, przykryj solą i pozostaw pod lekkim uciskiem na 30 minut, aby gorycz zniknęła.

Obierz paprykę i chili z nasion i łodyg, pokrój losowo. Pokrój pomidory na kawałki. Przełóż warzywa przez maszynę do mięsa.

Bakłażany opłucz pod bieżącą wodą, włóż do garnka do gotowania i napełnij masą pokruszonych pomidorów i papryki. Sól, dodaj cukier i olej roślinny. Na średnim ogniu doprowadzić masę do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i dusić obrabiany przedmiot przez 20-30 minut, od czasu do czasu mieszając.

Pod koniec gotowania dodaj ocet, wymieszaj i zdejmij obrabiany przedmiot z ognia.

Gorący przedmiot zapakuj w sterylne słoiki, zwiń, odwróć do góry nogami, zawiń i ostudź. Następnie przechowuj przekąskę w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy