&171;język teściowej & 187; z bakłażana na zimę
Kiedyś już podzieliłem się z Tobą odmianą tego preparatu za pomocą cukinii, a dziś proponuję ugotować klasykę - "język teściowej" z bakłażana. Ta ostra, pikantna przekąska jest znana i kochana przez wielu - urozmaica każdy świąteczny stół.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umyj bakłażany, pokrój w plastry o grubości 1 cm, przykryj solą i pozostaw pod lekkim uciskiem na 30 minut, aby gorycz zniknęła.
Obierz paprykę i chili z nasion i łodyg, pokrój losowo. Pokrój pomidory na kawałki. Przełóż warzywa przez maszynę do mięsa.
Bakłażany opłucz pod bieżącą wodą, włóż do garnka do gotowania i napełnij masą pokruszonych pomidorów i papryki. Sól, dodaj cukier i olej roślinny. Na średnim ogniu doprowadzić masę do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i dusić obrabiany przedmiot przez 20-30 minut, od czasu do czasu mieszając.
Pod koniec gotowania dodaj ocet, wymieszaj i zdejmij obrabiany przedmiot z ognia.
Gorący przedmiot zapakuj w sterylne słoiki, zwiń, odwróć do góry nogami, zawiń i ostudź. Następnie przechowuj przekąskę w chłodnym, ciemnym miejscu.