Ten przepis jest odpowiedni dla ciebie, jeśli lubisz buraki w jakiejkolwiek formie. Sałatki z gotowanych buraków z reguły nie są przygotowywane szybko. Ten kęs pomoże zaoszczędzić czas w kuchni. Zimą otwórz słoik, a przepyszna sałatka warzywna jest na twoim stole!
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Gotuj buraki do miękkości, ostudź i obierz.
Pokrój cebulę w drobną kostkę, obierz paprykę z nasion i łodyg, drobno posiekaj (możesz zetrzeć na grubej tarce).
Cebulę i paprykę włożyć do rondla, dodać trochę wody i dusić do miękkości (około 10 minut).
Zetrzyj buraki na grubej tarce i wyślij na patelnię do warzyw. Dodaj sól, cukier i olej roślinny. Mieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około pół godziny. Pod koniec gotowania dodaj ocet, gotuj przez kolejne 2-3 minuty i zdejmij z ognia.
Zapakuj gorącą sałatkę do sterylnych słoików, zwiń i ostudź do góry nogami(Mam 5 słoików po 0,5 l). Gotowy przedmiot przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.