Sałatka z buraków na zimę

2 godz. 0 min.
5 puszek
Sałatka z buraków na zimę
Timotei, stock.adobe.com
0

Ten przepis jest odpowiedni dla ciebie, jeśli lubisz buraki w jakiejkolwiek formie. Sałatki z gotowanych buraków z reguły nie są przygotowywane szybko. Ten kęs pomoże zaoszczędzić czas w kuchni. Zimą otwórz słoik, a przepyszna sałatka warzywna jest na twoim stole!

Składniki

  • Burak - 1,5 kg
  • papryka - 0,5 kg
  • cebula - 0,5 kg
  • Olej roślinny - 0,5 szklanki
  • ocet (6%) – 0,5 szklanki
  • sól - 1 art.
  • cukier - 0,5 szklanki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Gotuj buraki do miękkości, ostudź i obierz.

Pokrój cebulę w drobną kostkę, obierz paprykę z nasion i łodyg, drobno posiekaj (możesz zetrzeć na grubej tarce).

Cebulę i paprykę włożyć do rondla, dodać trochę wody i dusić do miękkości (około 10 minut).

Zetrzyj buraki na grubej tarce i wyślij na patelnię do warzyw. Dodaj sól, cukier i olej roślinny. Mieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około pół godziny. Pod koniec gotowania dodaj ocet, gotuj przez kolejne 2-3 minuty i zdejmij z ognia.

Zapakuj gorącą sałatkę do sterylnych słoików, zwiń i ostudź do góry nogami(Mam 5 słoików po 0,5 l). Gotowy przedmiot przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy