Ze wszystkich sposobów gotowania duszonych żeberek wieprzowych chcę podzielić się z Tobą tą konkretną opcją ze śliwkami. Nadaje potrawie szczególny pikantny smak, którego nie można osiągnąć za pomocą samych przypraw. Wszyscy bliscy będą mile zaskoczeni!
Składniki
- żeberka wieprzowe - 800 g
- suszone śliwki - 100 g
- cebula - 2 kawałki
- bulion mięsny (lub woda) – 1 szkło
- przyprawy i przyprawy - 1 art.
- czosnek - 2 ząbki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój żeberka i smaż na złoty kolor, około 20 minut, obracając. Odłożyć.
Na tej samej patelni podsmaż posiekaną cebulę przez około 7 minut.
Zalej śliwki wrzącą wodą przez 10 minut, osusz, pokrój i wyślij do cebuli.
Smaż przez kolejne 5 minut i włóż żeberka z powrotem.
Wlej bulion i gotuj wszystko pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
5 minut przed końcem dodaj przyprawy i czosnek.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy