Z jednej strony trudno zaskoczyć dżemem jagodowym. Z drugiej strony, co jeśli ta jagoda jest winogronem? To już dużo bardziej oryginalne, prawda? Ale z powodu dużej ilości soku nie gęstnieje dobrze. Ale ten problem można łatwo rozwiązać, dodając pektynę.
Składniki
- Winogrona - 800 g
- cukier - 300 g
- ocet balsamiczny - 1.5 art.
- pektyna - 1 saszetka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz winogrona, pokrój na pół i usuń pestki.
Przykryj winogrona cukrem, zagotuj i gotuj przez 10 minut.
Zmiksuj winogrona blenderem.
Połącz pektynę i 2 łyżki cukru, dodaj do winogron i ponownie zagotuj.
Wlej ocet i gotuj dżem przez kolejne 5 minut. Zwiń go w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy