dżem winogronowy z pektyną

1 godz. 30 min.
2 porcje
Dżem winogronowy z pektyną to prosty i pyszny przepis, jak gotować krok po kroku
marysckin, stock.adobe.com
0

Z jednej strony trudno zaskoczyć dżemem jagodowym. Z drugiej strony, co jeśli ta jagoda jest winogronem? To już dużo bardziej oryginalne, prawda? Ale z powodu dużej ilości soku nie gęstnieje dobrze. Ale ten problem można łatwo rozwiązać, dodając pektynę.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz winogrona, pokrój na pół i usuń pestki.

Przykryj winogrona cukrem, zagotuj i gotuj przez 10 minut.

Zmiksuj winogrona blenderem.

Połącz pektynę i 2 łyżki cukru, dodaj do winogron i ponownie zagotuj.

Wlej ocet i gotuj dżem przez kolejne 5 minut. Zwiń go w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy