dżem z wiciokrzewu

1 godz. 0 min.
2 porcje
Dżem z wiciokrzewu
ricka_kinamoto, stock.adobe.com
0

Nie wiesz, co zrobić ze świeżych zbiorów wiciokrzewu? Oczywiście przygotuj słodki, aromatyczny i gęsty domowy dżem. A dalej w przepisie chętnie podzielę się moimi sprawdzonymi sztuczkami, jak najlepiej to zrobić.

Składniki

  • wiciokrzew - 600 g
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • cukier - 500 g

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przykryj wiciokrzew cukrem i pozostaw na pół godziny.

Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 20 minut na małym ogniu.

Zetrzyj masę lub ubij blenderem. Dodaj sok z cytryny.

Doprowadź dżem do ponownego wrzenia i wlej do sterylnych słoików.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy