Najprawdopodobniej słodki omlet, którego nigdy nie próbowałeś. Wielu nawet nie zdaje sobie sprawy z istnienia takiego dania. Niemniej jednak jest i jest często podawany we francuskich kawiarniach. Złap prosty przepis na omlet z twarogiem z jagodami!
Składniki
- jaja kurze - 4 kawałki
- twaróg - 100 g
- śmietana - 1 art.
- mąka - 2 art.
- proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
- cukier puder - 1 art.
- cukier waniliowy - 1 saszetka
- Borówka - pół szklanki
- masło - 20 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz jagody i połóż do wyschnięcia na ręczniku papierowym.
Przetrzyj twaróg przez sito lub zmiel w blenderze.
Dodaj śmietanę, proszek do pieczenia i wymieszaj.
Lekko ubij jajka z cukrem waniliowym.
Wymieszaj półfabrykaty jajeczne i twarogowe, dodaj mąkę. Dobrze wymieszaj masę, aż będzie gładka.
Posmaruj patelnię masłem i podgrzej.
Wlej przygotowaną masę i smaż przez 1,5 minuty na średnim ogniu.
Zmniejsz ogień i kontynuuj gotowanie przez kolejne 3 minuty.
Równomiernie ułóż jagody, posyp cukrem pudrem i przykryj. Gotuj wszystko razem przez 4 minuty.
Omlet można podawać z polewami, świeżymi owocami i bitą śmietaną.