dżem ze śliwki wiśniowej bez pestek

1 godz. 30 min.
6 porcji
Dżem ze śliwki wiśniowej bez pestek
Władysław Terlukiewicz, stock.adobe.com
0

Śliwka wiśniowa to dzika śliwka, kwaśna i mała. Jeśli te owoce rosną w Twoim ogrodzie, to dżem śliwki wiśniowej bez pestek jest najlepszy, jaki możesz z niego zrobić. Dżem jest aromatyczny, umiarkowanie słodki i delikatny.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz owoce, usuń pestki. Przełóż śliwkę wiśniową przez maszynę do mięsa.

Dodaj cukier, dobrze wymieszaj i gotuj. Ciągle mieszaj, aby dżem się nie przypalił. Gotuj przez co najmniej 60 minut.

Gotowy dżem zwiń w wysterylizowane słoiki i przechowuj w spiżarni. Możesz jeść z herbatą lub jako nadzienie w ciastach i bajglach.

Julia Cion
przepis dodał (a):
Julia Cion
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy