Dzika gruszka nie nadaje się zbyt dobrze do jedzenia w ten sposób. Ale w eksperymentach kulinarnych jest zaskakująco dobry. Dzisiaj powiem Ci, jak ugotować z niego piękny domowy dżem. Trochę czasu i cierpliwości – a przygotowanie zachwyci cię przez cały sezon.
Składniki
- Gruszka (dzika) – 1.2 kg
- woda - 1 szkło
- cukier - 1 kg
Przepis na gotowanie krok po kroku
Gruszki obrać i pokroić w kliny.
Zagotuj wodę z cukrem, gotuj syrop przez 5 minut i włóż do niego gruszki.
Ponownie zagotuj i gotuj przez kolejne 10 minut.
Usuń dżem z ognia, ostudź i gotuj ponownie przez 10 minut.
Powtórz poprzedni krok jeszcze 1-2 razy, zgodnie z konsystencją.
Zwiń dżem w wysterylizowane słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy