dżem z dzikiej gruszki

1 godz. 0 min.
4 porcje
Dżem z dzikiej gruszki
Peredniankina, stock.adobe.com
0

Dzika gruszka nie nadaje się zbyt dobrze do jedzenia w ten sposób. Ale w eksperymentach kulinarnych jest zaskakująco dobry. Dzisiaj powiem Ci, jak ugotować z niego piękny domowy dżem. Trochę czasu i cierpliwości – a przygotowanie zachwyci cię przez cały sezon.

Składniki

  • Gruszka (dzika) – 1.2 kg
  • woda - 1 szkło
  • cukier - 1 kg

Przepis na gotowanie krok po kroku

Gruszki obrać i pokroić w kliny.

Zagotuj wodę z cukrem, gotuj syrop przez 5 minut i włóż do niego gruszki.

Ponownie zagotuj i gotuj przez kolejne 10 minut.

Usuń dżem z ognia, ostudź i gotuj ponownie przez 10 minut.

Powtórz poprzedni krok jeszcze 1-2 razy, zgodnie z konsystencją.

Zwiń dżem w wysterylizowane słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy