W tym przepisie powiem Ci, jak łatwo zrobić chrupiącą cukinię na zimę. Cały sekret polega na tym, że na koniec dodaję trochę wódki. Należy pamiętać, że alkohol musi być dobrej jakości. W przeciwnym razie obrabiany przedmiot ulegnie pogorszeniu.
Składniki
- cukinia - 3 kg
- czosnek - 5 ząbki
- czarny pieprz - 10 groszek
- koperek - 3 parasolka
- pietruszka - 20 g
- liście porzeczki - 6 sztuk
- wódka - 3 art.
- kwas cytrynowy - 0,5 CZ. l.
- cukier - 100 g
- sól - 90 g
- woda (filtrowane) – 2,7 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Cukinię pokrój na małe kawałki.
Na dnie przygotowanych słoików umieść czarny pieprz, koperek, natkę pietruszki, liście porzeczki i grubo posiekany czosnek.
Szczelnie ułóż cukinię, potrząsając nią kilka razy.
Zalej wrzącą wodą, przykryj pokrywkami i pozostaw do ogrzania na 30 minut.
Odcedź do rondla, dodaj cukier, sól, kwas cytrynowy i gotuj przez 2 minuty.
Wlej wódkę, zdejmij z ognia i wlej do słoików z cukinią.
Zwinąć, odwrócić do góry nogami i owinąć grubym ręcznikiem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy