chrupiąca cukinia na zimę w słoikach

20 min
12 porcji
Chrupiąca cukinia na zimę w słoikach
retbool, stock.adobe.com
0

W tym przepisie powiem Ci, jak łatwo zrobić chrupiącą cukinię na zimę. Cały sekret polega na tym, że na koniec dodaję trochę wódki. Należy pamiętać, że alkohol musi być dobrej jakości. W przeciwnym razie obrabiany przedmiot ulegnie pogorszeniu.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Cukinię pokrój na małe kawałki.

Na dnie przygotowanych słoików umieść czarny pieprz, koperek, natkę pietruszki, liście porzeczki i grubo posiekany czosnek.

Szczelnie ułóż cukinię, potrząsając nią kilka razy.

Zalej wrzącą wodą, przykryj pokrywkami i pozostaw do ogrzania na 30 minut.

Odcedź do rondla, dodaj cukier, sól, kwas cytrynowy i gotuj przez 2 minuty.

Wlej wódkę, zdejmij z ognia i wlej do słoików z cukinią.

Zwinąć, odwrócić do góry nogami i owinąć grubym ręcznikiem na jeden dzień.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy