To tylko na pierwszy rzut oka taka sałatka z kapusty wydaje się całkowicie niepozorna. W rzeczywistości dzięki przyprawom i pachnącym ziołom jego smak ujawnia się w zupełnie nowy sposób. Koniecznie spróbuj zrobić co najmniej kilka słoików!
Składniki
- kapusta - 1,5 kg
- sól - 1,5 art.
- woda - 700 ml
- cukier - 2,5 art.
- Goździk - 2 kawałki
- zioła prowansalskie - 1 art.
- bazylia (suszone) – 1 art.
- ziele angielskie - 3 groszek
- czarny pieprz - 3 groszek
- liść laurowy - 2 kawałki
- ocet - 1,5 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Kapustę cienko posiekać, posolić i lekko rozgnieść rękami.
Dodaj do niej zioła prowansalskie i bazylię i wymieszaj. Możesz dodać drobno posiekane warzywa.
Dodaj liść laurowy, goździki, ziarna pieprzu i cukier do wody i zagotuj.
Gotuj marynatę przez 2 minuty, wlej ocet i zdejmij z ognia.
Dobrze ubij kapustę w wysterylizowanych słoikach, zalej gorącą marynatą i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy