Jasna, pachnąca tarnina o bogatym smaku jest idealna do absolutnie każdego zbioru na zimę. Na przykład dla tak gęstej konfitury. Można go jeść łyżką, podawać na naleśnikach lub używać do pieczenia.
Składniki
- turn - 1 kg
- woda - 200 ml
- mielony cynamon - 1 łyżeczka
- cukier - 700 g
- skrobia - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Dodaj wodę do tarniny i gotuj przez około 10 minut, aż będzie miękka.
Przetrzyj przez sito i dodaj cukier do masy.
Wymieszaj obrabiany przedmiot i gotuj przez około 45 minut na małym ogniu, aż będzie gęsty.
Pod koniec gotowania dodaj cynamon. Rozcieńczyć skrobię w kilku łyżkach wody i wlać tam.
Zwiń konfiturę w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy