
Serniki z mąki ryżowej są delikatniejsze niż na mące pszennej lub kaszy manny. Jednak smażenie ich jest nieco trudniejsze. Na pewno będziesz potrzebować patelni z dobrą powłoką nieprzywierającą.
Składniki
- twaróg (ziarnisty) – 360 g
- mąka ryżowa - 3 art.
- jaja kurze - 1 rzecz
- sól - 1 szczypta
- cukier - 2 art.
- Olej roślinny (do smażenia) – 20 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przetrzyj twaróg łyżką przez sito.

Dodaj mąkę ryżową, sól i cukier. Przepis wykorzystuje brązowy cukier, nieznacznie zmienia kolor serników i nadaje karmelową nutę.

Dodaj jajko do miski i wszystko wymieszaj.

Rezultatem jest lepka, jednorodna i bardzo miękka masa. Nie musisz dodawać mąki.

Posyp deskę lub stół mąką ryżową. Mokrymi rękami uformuj kulkę ciasta twarogowego i uformuj ją w krążek. Wygodnie jest używać kubka lub szklanki o dużej średnicy.

Rozłóż półfabrykaty na patelni w gorącym oleju. Piecz bez przykrycia przez 4-5 minut na małym ogniu.

Odwróć serniki, przykryj patelnię pokrywką i smaż je przez kolejne 3-4 minuty.

Podawaj gotowe serniki na deser lub na przekąskę z różnymi dodatkami, jagodami, kwaśną śmietaną.
