desery 22.01.2022

bujne serniki na mące ryżowej

35 min
4 porcje
Bujne serniki na mące ryżowej
0

Serniki z mąki ryżowej są delikatniejsze niż na mące pszennej lub kaszy manny. Jednak smażenie ich jest nieco trudniejsze. Na pewno będziesz potrzebować patelni z dobrą powłoką nieprzywierającą.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przetrzyj twaróg łyżką przez sito.

Bujne serniki na mące ryżowej: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Dodaj mąkę ryżową, sól i cukier. Przepis wykorzystuje brązowy cukier, nieznacznie zmienia kolor serników i nadaje karmelową nutę.

Bujne serniki na mące ryżowej: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Dodaj jajko do miski i wszystko wymieszaj.

Bujne serniki na mące ryżowej: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Rezultatem jest lepka, jednorodna i bardzo miękka masa. Nie musisz dodawać mąki.

Bujne serniki na mące ryżowej: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Posyp deskę lub stół mąką ryżową. Mokrymi rękami uformuj kulkę ciasta twarogowego i uformuj ją w krążek. Wygodnie jest używać kubka lub szklanki o dużej średnicy.

Bujne serniki na mące ryżowej: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Rozłóż półfabrykaty na patelni w gorącym oleju. Piecz bez przykrycia przez 4-5 minut na małym ogniu.

Bujne serniki na mące ryżowej: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Odwróć serniki, przykryj patelnię pokrywką i smaż je przez kolejne 3-4 minuty.

Bujne serniki na mące ryżowej: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 7

Podawaj gotowe serniki na deser lub na przekąskę z różnymi dodatkami, jagodami, kwaśną śmietaną.

Bujne serniki na mące ryżowej: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 8

Zdjęcie: Yuliia Stsepeleva

Yuliia Stsepeleva
przepis dodał (a):
Yuliia Stsepeleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy