dżem pomidorowy na zimę

50 min
4 porcje
Dżem pomidorowy na zimę
marysckin, stock.adobe.com
0

Podajesz kawałki sera, kebaby lub pieczone mięso? Na stole z pewnością powinien być dżem pomidorowy. Możesz go ugotować zgodnie z tym przepisem. Aby pozbyć się nasion, pomidory przepuszczone przez maszynę do mięsa należy przetrzeć przez sito.

Składniki

  • pomidory - 1 kg
  • cukier - 250 g
  • sok z cytryny - 50 ml
  • mielony cynamon - 0,5 łyżeczka
  • mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
  • sól - na czubku noża

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przełóż pomidory przez maszynę do mięsa.

Przetrzyj powstałą masę przez sito.

Dodaj cukier, sól, przyprawy i gotuj na małym ogniu przez 40 minut.

Wlej sok z cytryny, wymieszaj i zamknij w przygotowanych słoikach.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy